Zoek Alle vacatures

Ontbinding huurovereenkomst bij Airbnb en toelating toeristen?

Door: REEF geeft raad / 11 februari 2016

Er zijn verschillende uitspraken van de rechter over het ontbinden van de huurovereenkomst wanneer de huurder (delen van) de woning onderverhuurd via Airbnb. In sommige gevallen werd de huurovereenkomst wel ontbonden, in anderen niet. Waar kunt u als woningcorporatie op letten?

Allereerst is het van belang welke algemene voorwaarden gelden. Staat in uw algemene voorwaarden dat ook het verhuren van ´delen van de woning´ niet toegestaan is? Het moet duidelijk zijn voor de huurder dat ook het verhuren van kamers niet is toegestaan, ook niet voor één nacht. De grondslag in de algemene regelgeving is namelijk dat een huurwoning niet uit het sociale domein onttrokken mag worden, oftewel een huurder mag de woning niet in zijn geheel onderverhuren aan iemand die daar geen recht op heeft. Wanneer de huurder echter blijft wonen in de woning, ook wanneer deze gedeeltelijk wordt verhuurd, is er formeel geen sprake van onttrekking van de woning.

Daarnaast speelt ook overlast en intentie mee. In het voorbeeld dat er niet ontbonden is, stond niet in de algemene voorwaarden dat gedeeltelijk verhuren verboden is, veroorzaakte de verhuur via airbnb geen overlast en  is de huurder er direct mee gestopt toen de verhuurder haar hierop wees.

De wijze les hieruit is dat een verbod op verhuur via airbnb expliciet in de huurovereenkomst moet zijn opgenomen.

Terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies.
Bekijk ons cookiebeleid.