Zoek Alle vacatures

Wanneer een woning al opnieuw verhuurd is na een onterechte ontruiming

Door: REEF geeft raad / 11 februari 2016

De woningcorporatie had vanwege overlast de woning laten ontruimen terwijl de huurders nog in hoger beroep gingen. Na de ontruiming is de woning opnieuw verhuurd en ca. een half jaar later is bepaald dat de ontruiming onterecht heeft plaatsgevonden. De oorspronkelijke huurders eisen terugkeer naar de woning. Wat zijn de verplichtingen van de woningcorporatie in deze?

De woningcorporatie heeft, nadat geoordeeld was dat er sprake is geweest van een onterechte ontruiming, alsnog buitengerechtelijk ontbonden. Dit hebben ze gedaan op de grond dat: "Indien een gebrek dat de verhuurder ingevolge artikel 7:206 niet verplicht is te verhelpen, het genot dat de huurder mocht verwachten, geheel onmogelijk maakt, is zowel de huurder als de verhuurder bevoegd de huur op de voet van artikel 267 van Boek 6 te ontbinden."

 Deze ontbinding is rechtsgeldig en daardoor wordt de eis van de huurders om terug te keren naar de woning niet toegewezen. Hier lijkt wel een omweg in het recht te zijn gevonden om huurders uit de woning te krijgen, zonder dat er grond is voor een ontruiming. Of deze dubbele stap altijd een mogelijkheid zal bieden om de huurovereenkomst te ontbinden is natuurlijk niet gezegd: de kantonrechter zal altijd naar de specifieke situatie kijken.

Terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies.
Bekijk ons cookiebeleid.